Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Κιλά διακοπών: Χρήσιμες συμβουλές για να χάσουμε τα κιλά των διακοπών


Το καλοκαίρι τελειώνει... Πήγατε διακοπές και απολαύσατε τον υπέροχο καιρό, χαλαρώσατε στη παραλία και τη πισίνα, διασκεδάσατε με το σύντροφο σας, την οικογένεια και τους φίλους, καταναλώσατε αρκετά σνακ, γεύματα και ποτά. Ώρα είναι να επιστρέψετε ξανά στο πρόγραμμα της καθημερινότητας με καλύτερη διάθεση. Αν το καλοκαίρι που πέρασε δεν σας άφησε μόνο καλές αναμνήσεις, αλλά και μερικά κιλά παραπάνω, σπεύστε να λάβετε τα μέτρα σας, γιατί τα 3-4 επιπλέον κιλά των διακοπών του καλοκαιριού μπορεί να εδραιωθούν και να πολλαπλασιαστούν.



Χρήσιμες και εύκολες συμβουλές για να επανέλθετε στα κιλά σας μετά τις διακοπές.

Προμηθευτείτε τρόφιμα και γεμίστε το ψυγείο σας: Καθώς προσπαθείτε να ταχτοποιήσετε το σπίτι, τα πράγματα από τις βαλίτσες μετά τις διακοπές σας, σίγουρα το τελευταίο που θα σκεφτείτε είναι το τι θα καταναλώσετε για γεύμα. Έτσι το πιο σίγουρο είναι ότι θα παραγγείλετε να σας φέρουν κάποιο έτοιμο γεύμα όπως για παράδειγμα μια πίτσα ή σουβλάκι κ.α. Αντ’ αυτού καλό είναι να έχετε αφήσει το κλειδί του σπιτιού σας σε κάποιο συγγενή ή φίλο και να του ζητήσετε να προμηθευτεί κάποια βασικά τρόφιμα την ημέρα που θα επιστρέψετε από τις διακοπές σας, έτσι ώστε να έχετε την επιλογή να ετοιμάσετε σπίτι σας ένα υγιεινό γεύμα.

Κρύψτε τα γλυκίσματα που αγοράσατε κατά τη διάρκεια των διακοπών: Το πιο πιθανό είναι, εσείς ή τα παιδιά σας να αγοράσατε μερικά αναμνηστικά γλυκίσματα ενώ βρισκόσασταν στις διακοπές, όπως μπισκότα, σοκολάτες και άλλα γλυκά. Για αυτό καλό θα ήταν να τα κρύψετε για μια με δυο εβδομάδες έτσι ώστε να μην τα έχετε μπροστά σας και βρίσκεστε σε πειρασμό να τα καταναλώσετε. Αν είστε επιρρεπής άνθρωπος ένας άλλος τρόπος είναι να τα κεράσετε σε φίλους και συγγενείς.

Επιστρέψτε άμεσα στη καθημερινότητα σας: Είναι πολύ συχνό φαινόμενο ακόμα και μετά τις διακοπές μας να βρισκόμαστε για λίγες μέρες ακόμα σε «κατάσταση διακοπών» με αποτέλεσμα να παραγγέλνουμε έτοιμο φαγητό, να καταναλώνουμε γλυκά ή λιπαρά τρόφιμα για πρωινό, να παραμελούμε το γυμναστήριο κλπ. Έτσι οι γευστικές απολαύσεις και η χαλάρωση των διακοπών μπορούν να σας γίνουν κακή συνήθεια.
Να είστε αυστηροί με τον εαυτό σας και να επιστρέψετε το συντομότερο δυνατό στην καθημερινότητα σας.

Καταναλώστε πολλά φρούτα και λαχανικά: Η επιστροφή σας στη βασική υγιεινή διατροφή θα σας βοηθήσει αρκετά! Καταναλώστε ελαφριά, απλά και υγιεινά γεύματα στα οποία θα περιλαμβάνονται επίσης τα φρούτα και τα λαχανικά. Ειδικά αν σας προέκυψαν διάφορα πεπτικά προβλήματα λόγο των διατροφικών αλλαγών κατά τη διάρκεια των διακοπών, η συστηματική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες θα βοηθήσουν να αδυνατίσετε και παράλληλα να ρυθμίσετε τη λειτουργία του εντέρου.

Διατηρήστε ένα ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων για μια-δυο εβδομάδες: Είναι αρκετά εύκολο κατά τη διάρκεια των διακοπών σας να χάσετε το μέτρο του τι έχετε καταναλώσει μέσα σε μια ημέρα, να τρώτε σε ακατάστατες ώρες και συχνά να καταλήγετε να τρώτε ένα σωρό σνακ και κατ’ επέκταση να προσλαμβάνετε αρκετές θερμίδες. Να μην επιτρέψετε στον εαυτό σας αυτή η συνήθεια να συνεχιστεί και μετά τις διακοπές σας. Πιάστε ένα μικρό ημερολόγιο ή σημειωματάριο και καταγράψτε σε καθημερινή βάση το είδος, την ποσότητα, την ώρα όπου τρώτε. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρετε να αποφεύγετε τις καταστάσεις που συνδέονται με υπερφαγία.

Υιοθετήστε φυσική δραστηριότητα 3-4 φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον 40 λεπτά: H απώλεια βάρους επιτυγχάνεται πολύ πιο εύκολα και πολύ πιο σωστά όταν το πρόγραμμα διατροφής συνοδεύεται από φυσική δραστηριότητα. Ο καθένας θα πρέπει να υιοθετήσει τη δραστηριότητα που του ταιριάζει καλύτερα. Οι τακτικές επισκέψεις σε κάποιο γυμναστήριο ή η συστηματική ενασχόληση με κάποιο άθλημα, βοηθούν στην αύξηση των καύσεων και τη μυϊκή ανάπτυξη. Εάν δεν σας αρέσει ή δεν έχετε το χρόνο να ασχοληθείτε με κάποιο άθλημα τότε μπορείτε να χρησιμοποιήστε τις σκάλες σε όλα τα κτίρια που κινείστε, να αποφύγετε το αυτοκίνητο και τα μέσα μαζικής μεταφοράς για κοντινές αποστάσεις και να παίξτε με τα παιδιά ή με τα κατοικίδια σας.

Μην καταναλώσετε αλκοόλ για μερικές μέρες: Η διάθεση των καλοκαιρινών διακοπών συνδυάζετε μεταξύ άλλων, με την αυξημένη και μερικές φορές υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ. Δυστυχώς, όμως, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, πέρα από τα γνωστά προβλήματα που επιφέρει (αφυδάτωση, ζάλη, φουσκώματα κ.ά.), προσφέρει και πολλές θερμίδες, που γίνονται περισσότερες όταν συνοδεύεται από ξηρούς καρπούς ή άλλα σνακ.
Μετά τις διακοπές σας περιορίστε το αλκοόλ στο ένα ποτήρι την εβδομάδα. Το αλκοόλ έχει πολλές θερμίδες οι οποίες μετατρέπονται σε λίπος γύρω από την κοιλιά.

Το σημαντικότερο που πρέπει να θυμάστε είναι να μην πανικοβληθείτε στη περίπτωση που αποκτήσετε κάποια παραπανίσια κιλά μετά το τέλος των διακοπών σας. Να μην κάνετε εξαντλητικές δίαιτες και να μην καταφύγετε στην «λιμοκτονία» αλλά να προσπαθήσετε να επανέλθετε στον υγιεινό τρόπο διατροφή σας. Αφού επανέλθετε στην καθημερινότητα σας και στις σωστές διατροφικές σας συνήθειες, θα διαπιστώσετε ότι τα κιλά σας χάνονται εύκολα και σωστά. Το μόνο που πρέπει να σας μείνει από τις διακοπές σας είναι οι ευχάριστες αναμνήσεις και όχι το ανεπιθύμητο βάρος και οι κακές διατροφικές συνήθειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου